Bankommitté

Henrik Spongh
Mimmie Södergren

Allmänt
Beslut har tagits att vi måste skydda oss fullt ut mot vildsvinen. De har ju härjat i omgivningarna på sistone samt synts i närheten av banan. Det saknas staket från 12:ans green fram till den stora rastplatsen före hål 16, och det är längre än man tror. Ett större projekt alltså, och det beror bl. a. på att vi måste bygga 3 färister till samt dra fram ström en längre sträcka, och till säsongen blir det av. Därmed blir banan helt tillsluten.

Vinterarbete
Även under vintern finns mycket att göra. Den som har tagit sig runt banan nyligen har sett att vi fällt mängder av träd, och det kommer vi att fortsätta med under hela vintern. Det är främst träd som växer runt banan och som inte ingår i spelfältet. Bobban (SGF,s troligen bästa bankonsulent) som höll en engagerande föreläsning under årsmötet. Träd är fina i parkerna men passar inte på golfbanan. Resultatet blir att banan får mycket mer sol och ljus. Därmed växer gräset bättre vilket höjer kvaliteten avsevärt på vår bana.

Vi har dock en del äldre träd som ingår i spelfältet. De har utvecklats negativt för spelet, vår säkerhet eller för att kunna se var bollen hamnar. Vi vill också göra varje golfrunda snabbare. Det träd som står mitt i spellinjen på hål 13 från tee 57 kommer att fällas samt ersättas med nyplanterade träd till höger som skydd mot hål 14. Träd planteras framför det korta tvärdiket på hål 14. När de växt upp fälls de som växer i diket

Till vinterarbetet ingår också översyn och reparation av maskiner, målning av diverse saker. Färdigställning av huset där vår pro och greenkeeper skall husera.

Greenområden
Tillsammans med våra anställda banarbetare tyckte vi att vi hade bra grepp om banan inför vintern. Mot slutet av säsongen gick greenerna ner i kvalitet vilket är helt normalt. Det finns dock idéer för kommande säsong för att hålla statusen i topp längre än förra hösten.

Det underkylda regnet som kom efter snöfallet för någon vecka sedan gör oss dock oroliga. De flesta greener har ett tjockt istäcke, och vi håller tummen för att det skall lösa sig redan innan våren.

Inför säsongen 2019
En ”Masterplan” för banan och åren 2019 – 2021 har upprättats. Detta för bra och effektivt utnyttjande av de resurser vi har samt en väsentlig kvalitetshöjning av banan. Där ingår också prioritering av det som skall göras. Finish är vårt ledord. Vår förhoppning är att vi skall bli en av länets bästa golfbanor samt en av de trevligaste klubbarna att vara medlem i.

Banan har under den gångna säsongen blivit elektroniskt uppmätt. Detta underlag är grunden till oerhört många förändringar fortsättningsvis samt att kunna dokumentera dessa.

Vi kommer att få 5 banor istället för dagens 4. Vi inför då ”hektometersystemet”. Begreppen vit, gul, blå, röd och orange tee ersätts då med tee 59, 57, 51, 49, 40. Detta sker i samband med omslopning av banan under 2019. Tillsammans med det ändras index för resp. hål. Det sker enligt SGF´s rekommendationer. Förenklat delas banan in i 6 sektioner, och det sammanlagda indextalet för varje sektion skall vara så lika varandra som möjligt. Den gamla principen där de svåraste hålen hade lägst index försvinner därmed.

Nya scorekort erfordras förstås. De trycks ut i receptionen för varje runda. Din score kan du också föra elektroniskt i app-form. Där ingår också banguide som även kommer att finnas i pappersform. Avslutningsvis blir det nya tavlor vid tee som beskriver hålet.

Bevattning
Ingen glömmer väl den heta och torra sommaren 2018. Vi har fortfarande inkörningen av fairwaybevattningen där nu samtliga spridare är i funktion kvar att göra. Huvuduppgiften för 2019 blir green och foregreen bevattningen. Det är en mycket stor uppgift, och där ingår justering av spridare, mätning av bevattningsmängden på hela greenytan. Ensam är stark men inte ens i närheten så stark som laget. Vi har en grupp frivilliga som har gjort ett kanonjobb med att byta ut fairwayspridarna under den gångna säsongen. Vi söker dock fler som tycker om att se banan utvecklas och att vara en del i det. Anmäl dig genom att maila/ring mig redan nu. Det gäller inte enbart bevattning eftersom det finns mängder av andra uppgifter som passar just dig.

Städdagar(preliminära datum, beroende på väder)
30/3 kl. 09:00-13:00 och 13/4 kl. 09:00-13:00. Även i år förbereder vi så att resp. grupp får en bra instruktion på vad som skall göras. Boka in dessa dagar i almanackan redan nu för det här vill ni väl inte missa.

Arbetsgruppen samlad på hål 15 efter avslutat arbete 2018-07-02. Banchefen var vid datorn för att starta upp systemet och saknas på bilden.